Temple Court Residential Conversion

New York, NY
Feasibility Study - Landmark Restoration & New Design in Historic Setting

The project consists of a study for the conversion of this 1881 office building into a residential condominium with retail at the ground floor. Temple Court is an individual New York City Landmark figuring prominently in the development of the "tall office building". Its distinguishing feature is a nine-story atrium topped by a glass skylight; only a handful of these monumental spaces are still in existence today and it is highly significant. The walls of the atrium are articulated by arched window openings. Wood moldings, classical plaster detailing, an ornate cast iron balustrade and ceiling brackets, stamped metal ceiling panels and multi color "geometric" floor tiles - all original features - simply make the atrium unique.

We developed the project to clarify the relationship of the old and the new and take advantage of both. We removed the plaster block partitions, which were closing the atrium windows and replaced them with fire rated glass to remain true to the building's design logic. The kitchen counter is free standing to expose the arched atrium windows. The concept is to restore the historic features - perimeter walls, arched atrium windows, floors and ceilings - and to introduce modern kitchens and bathrooms and while suing flexible storage units / room dividers.


PROJECT DATA

Owner: Shire Reality Corporation/ Cammeby's International Ltd.
Client: Shire Reality Corporation
Area: 132,411 square feet (gross).
Scope of Services:
Schematic Design For Adaptive Reuse & Restoration Survey and evaluation of historical features

STATUS

Study Completed
Project in transition